Adana İçin Kültürel Miras: Sinema

Uçan Balon Çocuk ve Gençlik Derneği tarafından Ortak Kültür Mirası: Türkiye ve AB Arasında Koruma ve Diyalog-II Programı (CCH-II) kapsamında yürütülen “Kültürel Miras Olarak Sinema için Diyalog: Sınırlar-Arası Diyalog Yoluyla Adana’da Sinemaların Somut Olmayan Kültürel Miras Olarak Kimliklendirilmesi, Tanınması ve Topluluk Temelli Envanterinin Çıkarılması” projesinin tanıtımı Adana büyükşehir Belediyesi 75.Yıl Sanat Galerisinde düzenlenen basın toplantısı ile yapıldı.

Uluslararası alanda kimlik kazanacak

Uçan Balon Çocuk ve Gençlik Derneğinin öncülüğünde Adana sinemasının uluslararası alanda kimlik kazanmasının hedeflendiği projede, Belçika Gent ve Antwerp üniversitelerinin, Çukurova Üniversitesinin proje ortaklığı, Adana Büyükşehir Belediyesi ve Sabri Şenevi Sinema Evinin iştiraki yer aldı. Toplantıda konuşan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adana’nın çok şanslı ve özellikli bir kent olduğunu belirterek, sinema denince akla Adana’nın gelmesi gerektiğini vurguladı. Eski Yeşilçam filmlerinin ilk olarak Adana’da gösterime girdiğini, Adana’da film tutarsa diğer illere gönderildiğini dile getiren Başkan Karalar, “İstanbul belki çok filmin çevrildiği bir yer ama sinema deyince akla Adana gelmeli. Bu mirası, bu güzellikleri ortaya çıkartmak için çabalayan herkesi yürekten kutluyorum” diye konuştu.

AB hibe desteği aldı

Uçan Balon Çocuk ve Gençlik Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Fazilet Aksu ise konuşmasında AB’nin 160 bin Euro hibe desteği verdiği proje kapsamında yaklaşık 120 yıllık Adana sinemasının tarihinin araştırılacağını, sinema mekanlarının envanterinin çıkarılacağını, Adana sinema tarihi gezisi rotaları ve kataloğu oluşturulacağını açıkladı. Adana Şehircilik Atölyesi direktörü İpek Sabah Aynal ve Altın Koza A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Timuçin ve ÇÜ İletişim Fakültesi’nden Doç. Dr. Aydın Çam da basın mensuplarına projeyle ilgili bilgi verdi. Projeyle ilgili kurulan “cineheritage.org” adresi de toplantıda tanıtıldı.

Kültürel Miras Olarak Sinema İçin Diyalog: Sınırlar-Arası Diyalog Yoluyla Adana’da Sinemaların Somut Olmayan Kültürel Miras Olarak Kimliklendirilmesi, Tanınması ve Topluluk Temelli Envanterinin Çıkarılması Projesi Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Avrupa Birliği’nin mali desteğiyle yürütülen “Ortak Kültür Mirası: Türkiye ve AB Arasında Koruma ve Diyalog-II Hibe Programı (CCH-II)” kapsamında desteklenmektedir. “Ortak Kültür Mirası: Türkiye ve AB Arasında Koruma ve Diyalog-II Hibe Programı (CCH-II)”, Türk ve AB kuruluşları arasında ortaklaşa yürütülen ortak kültürel miras faaliyetlerinin teşvik edilmesini ve geliştirilmesini amaçlamaktadır. Hibe programının teknik uygulamasından Kültür ve Turizm Bakanlığı sorumlu olup, Sözleşme Makamı ise Merkezi Finans ve İhale Birimi’dir.