Flaman yönetmen Clemens De Landtsheer’e (1894-1984) ait olan ve 1926-1927 yıllarında Adana’da çekilen Modern Türkiye (Het Moderne Turkije, 1929) adlı film, yaklaşık bir asır sonra çekildiği topraklara geri döndü. Cumhuriyet’in ilk yıllarında, modernleşmekte olan Türkiye’yi Adana ve pamuk üretimiyle anlatan bu film Türkiye’de ilk kez 29. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali sırasında gösterildi. Belçika Kraliyet Film Arşivi (CINEMATEK) Dijital Koleksiyonu Direktörü Bruno Mestdagh’ın, Adana Sinema Mirası* projesi kapsamında Belçika’da yürütülen çalışmalar sırasında 16mm siyah-beyaz orijinalinden sunduğu bu film, aynı arşiv tarafından dijital formata aktarılarak gösterime hazırlandı. Yine bu gösterim için özel bir müzik bestelendi ve gösterim sırasında canlı olarak icra edildi.


İki ana bölümden oluşan Modern Türkiye’nin ilk bölümünde, Adana’daki pamuk tarımının ve pamuğa bağlı endüstriyel üretimin her aşaması yer alıyor. Karataş Ovasında pamuk ekimiyle başlayan bu bölümde, pamuk balyalarını taşıyan ve Taşköprü’den geçerek borsaya giden uçsuz bucaksız kervanın görüntüleri nefes kesiyor. Borsada satılan pamuk, Milli Mensucat Fabrikası’nda işlenerek iplik ve kumaşa dönüşüyor. Filmin ilk bölümü, işlenmiş pamuğun Adana’dan demiryoluyla Mersin limanına ve oradan da ihraç edilmek üzere İzmir’e gidişiyle sona eriyor. Filmin ikinci bölümü ise 1926-1927 yıllarında Adana’da kutlanan Cumhuriyet Bayramı görüntülerini içeriyor. Erken Cumhuriyet Dönemi bayram kutlamalarının olağanüstü örneği olan bu bölümde Adana’dan her yaştan insanı resmi geçit töreninde görmek mümkün.


Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda, Adana Sinema Mirası Paneliyle başlayan gösterim programı, Belçika Kraliyet Film Arşivi’nden David Gruwez’in sunumuyla ve bu film için özel bestelenen canlı müzik eşliğinde yapılacak gösterimle devam etti. David Gruwez, bu filmi Adana’ya kazandırmaktan dolayı çok mutlu olduklarını, Belçika Kraliyet Film Arşivi olarak, filmlerin doğdukları topraklara geri dönmesini çok önemsediklerini ifade etti.


Gösterime katılan çok sayıda seyirci, filmden çok etkilendiklerini söyleyerek gösterimin tekrarını heyecanla beklediklerini ifade ettiler.